AVB

Om je motorrijbewijs te halen dien je na je theorie 2 onderdelen te halen. Dit zijn de AVB en het AVD. De afkorting AVB staat voor Algemene Voertuig Beheersing. Het examen AVB mag je pas afleggen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs B of het motor theoriecertificaat. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het AVB examen en weet je waar je aan toe bent.

Het AVB is het eerste onderdeel dat je moet behalen om je motorrijbewijs binnen te kunnen slepen. In dit onderdeel leer je dus controle te krijgen over de motor. Hierbij worden er verschillende oefeningen aangeleerd, zodat je de basisvaardigheden goed onder de knie kunt krijgen. Je leert hierbij de motor goed kennen en wordt je voorbereid op de verschillende situaties waarin je moet anticiperen. Uiteindelijk krijg je een AVB examen die je moet behalen om door te kunnen gaan met je AVD. Bekijk de tarieven van het AVB examen en boek je eerste gratis proefles direct!

 

AVB Motor examen

Het AVB motor examen bestaat uit 12 verschillende oefeningen. Deze zijn weer onderverdeeld in 4 clusters. Bij Rijschool Oscar ga je aan de slag met het oefenen van deze 12 oefeningen. Bij het afleggen van het AVB motor examen moet je er 7 verrichten. Hiervan zijn er 4 oefeningen verplicht en de rest van de oefeningen worden bepaald door de examinator. Ook mag je tijdens het examen maar 2 oefeningen, die niet in dezelfde cluster zitten, fout doen. Dit betekent dat je er minimaal 5 goed moet verrichten. Dit examen duurt ongeveer 20 minuten.

 

De 4 clusters zijn:

 

 • Achteruit parkeren
 • Langzame slalom
 • Uitwijkoefeningen
 • Noodstop

 

Er zijn dus 12 oefeningen die je moet kunnen uitvoeren. Bij je examen krijg je 1 verplichte oefening per cluster. Hieronder vind je per cluster de oefeningen. Bij Rijschool Oscar zorgen we ervoor dat jij deze oefeningen goed kunt uitvoeren en zo jouw AVB binnengesleept.

 

 • Cluster 1
  – Achteruit parkeren
 • Cluster 2
  – Langzame slalom
  – Links of rechts uit parkeervak wegrijden
  – Denkbeeldige 8
  – Stapvoets rechtdoor rijden
  – Links of rechtsom een halve draai maken
 • Cluster 3
  – Uitwijkoefening
  – Snelle slalom
  – Oefeningen waarbij je vertraagd
 • Cluster 4
  Noodstop
  – Precisiestop
  – Stopproef

Bij elk motor examen dien je te voldoen aan de bepaalde kledingeisen. Dit houdt in dat je tijdens je examen een goedgekeurde motorhelm, motorhandschoenen en goede schoenen moet hebben. Let hier dus ook goed op, want als je niet voldoet aan deze eisen, mag je het examen niet afleggen! Daarnaast ben je ook het geld wat je hebt betaald voor jouw AVB examen kwijt als je niet voldoet aan de kledingeisen. Bij Rijschool Oscar hoef je je hier geen zorgen over te maken en zorgen wij voor de juiste uitrusting. Heb je toevallig eigen motorkleding en wil je die graag gebruiken? Een van onze instructeurs zal ze controleren en beoordelen en dan zou je die ook kunnen dragen.

 

Vragen over het AVB examen?

Heb jij nog vragen over de AVB motorrijlessen of overige vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via 06- 15 15 78 78 of stuur een e-mail naar: info@rijschooloscar.nl en we zullen jouw vraag zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

 

Adres:
Rijschool Oscar
Leyweg 660
2545 GP Den Haag

Rijschoolnummer:
RS4770K8

Vraag nu een proefles aan!

Wacht niet langer en meld je direct aan voor een intake-les. We hebben geen wachttijden, dus je hebt binnen twee dagen al je eerste rijles! Zo behaal jij binnen de kortste keren je rijbewijs!

Nu aanvragen!

Whatsapp direct!